Az egyházi kárpótlásról tárgyaltak a születő cseh kormánykoalíció pártjai

2010.07.07. 00:35

Az alakuló jobboldali cseh kormánykoalíció (ODS, TOP09, VV) fontos feladata lesz az egyházi kárpótlás évek óta húzódó kérdésének megoldása, amiről a múlt héten tárgyaltak a koalíció pártjai. Petr Nečas kormányfő azért is fontosnak nevezte a kérdés megoldását, mert több olyan város és község fejlődését is gyorsíthatná a megegyezés, amelyek vagyona az egyházi kárpótlás ügyének rendezetlensége miatt zárolva van.  Az egyházi kárpótlás megoldatlansága miatt például 185 ezer hektár erdő, az összes erdőterület 14%-a van zár alatt. A múlt héten pedig az alkotmánybíróság is alkotmánysértőnek találta a tulajdonok zárolását.

A Radek John vezette Közügyek Pártja (VV) szakértői azt javasolták, hogy a templomok, az egyházi épületek, továbbra is műemlékként kezelve, kerüljenek vissza az egyház tulajdonába, az erdők és más volt egyházi birtokok pedig egy, az egyház finanszírozását intéző alapba kerüljenek. E kezdeményezéssel azonban sem az ODS, sem a TOP09 nem ért egyet. Az ODS a korábbi, Mirek Topolánek vezette polgári demokratikus kormány által kidolgozott javaslat alapján szeretne megegyezni az egyházzal, a választási ciklus végéig.

Eszerint a 2007-es javaslat szerint az egyház korábbi vagyonának harmadát kapná vissza, a fennmaradó részért pedig 60 év alatt, 83 (kamatokkal együtt 270) milliárd korona  értékben kárpótlást fizetne a cseh állam.

 

CENTRALOG

A Szent Adalbert Közép- és Kelet-Európa Kutatásokért Alapítvány blogja

Címkék

Szlovákokról

Facebook

süti beállítások módosítása