Lezárult a koalíciós egyeztetés Szlovákiában

2010.07.05. 11:04

A szombati koalíciós tárgyalások után a négy szlovák jobbközép párt megállapodott a koalíciós szerződésről. A koalíciós szerződést a négy párt képviselői kedden délután írják alá Pozsonyban. Iveta Radičová kijelölt kormányfő szerint végleges megállapodás született mind a kormányzati tárcák, mind a parlamenti tisztségek elosztásáról.

 Foto: TASR

A 150 tagú törvényhozásban az új kormánykoalíciónak (Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió-SDKÚ, Szabadság és Szolidaritás-SaS, Kereszténydemokrata Mozgalom-KDH, Most-Híd) 79 képviselője van.

A tárgyalások során elfogadták az emberi jogokért és a kisebbségekért felelős miniszterelnök-helyettes jogköreinek kibővítésére vonatkozó javaslatot. A miniszterelnök-helyetteshez kerül a nemzetiségi kultúra és az iskolaügy, amelyek eddig az illetékes tárcáknál voltak, illetve az emberi jogi osztály is, amely eddig a kormányhivatalhoz tartozott. Mindehhez anyagi fedezetet is biztosítanak. A megoldással Bugár Béla, a Híd elnöke is elégedett.

Az uniós alapokból származó pénzek elosztásáról is vitáztak. Ez eddig a kormányhivatal jogkörébe tartozott. Most átkerül a közlekedési tárcához, amelyet várhatóan a KDH elnöke, Ján Figeľ vezet majd. Az ellenőrzés és a kiértékelés joga azonban továbbra is a kormányhivatalnál marad.

A jövendő miniszterek és államtitkárok nevét egyelőre csak az SDKÚ hozta nyilvánosságra. Ezek szerint az új szlovák külügyminiszter Mikulás Dzurinda korábbi miniszterelnök lesz, míg a pénzügyi tárca élére Ivan Mikloš kerül. Az iskolaügyet Eugen Jurzyca, az igazságügyet Lucia Žitňanská vezeti majd. Iveta Radičová kijelölt kormányfő szintén az SDKÚ tagja.


A koalíciós egyezség értelmében a Most-Híd három bársonyszéket kap: a kisebbségekért felelős miniszterelnök-helyettesi posztot valószínűleg Rudolf Chmel tölti majd be, a földművelési tárcát Simon Zsolt kapja, a környezetvédelmi tárcát pedig Solymos László, bár ez utóbbit Czuczor Nóra pártszóvivő cáfolta.
Bugáréknak három államtitkára is lesz, kettő a "saját" tárcáiknál, egy – Ivan Švejna – pedig a közlekedési minisztériumban.

 

 

CENTRALOG

A Szent Adalbert Közép- és Kelet-Európa Kutatásokért Alapítvány blogja

Címkék

Szlovákokról

Facebook

süti beállítások módosítása