" A gonoszt jóval győzd le!" (Róm, 12,21)

2010.06.07. 14:34

Június 6-án boldoggá avatták az 1984-ben meggyilkolt Jerzy Popiełuszko atyát. A szertartásra 150 ezres tömeg gyűlt össze Varsóban, a Piłsudski téren, ahol 1979-ben II. János Pál pápa mutatott be szentmisét első lengyelországi útján. A boldoggá avatási eljárás időpontját a Szentszék jelölte ki.
Amikor 1980-ban a varsói sztrájkoló munkások egy papot kértek, Bogucki plébános az éppen szabad Jerzy atyát küldte. Ilyen véletlen – s egyben végzetszerű kezdet után Popiełuszko neve összefonódott a Szolidaritással: miséket mondott a hazáért, zarándoklatot szervezett Jasna Górára, fiatalokat karolt fel. Így vált a csendes szavú, szelíd tekintetű káplán az elnyomó kommunista rezsim elleni békés ellenállás jelképes alakjává. Eközben folyamatos fenyegetésnek és megfélemlítésnek volt kitéve, hiszen a kommunista hatalom – a Szolidaritás központi alakjainak eltávolítása után – a legfőbb ideológiai ellenségét az egyházban vélte felfedezni. Popiełuszko paptestvéreihez hasonlóan aktívan részt kívánt venni az emberek mindennapjaiban, s nem csak a szószék mögül prédikálni, habár ilyen téren is rendkívüli hatást gyakorolt szavaival. Az 1983-as pápalátogatás után még hangosabban hirdette az erőszakmentes, szereteten alapuló összefogást, értelmiségieket vont be az egyház életébe, szakmai kollégiumokat szervezett, megszervezte a bebörtönzöttek hozzátartozóinak segélyezését. Miséire az ország minden pontjáról érkeztek hívek, akik az „igazság szabaddá tesz” elvét mélyen szívükbe zárták. Nem meglepő, hogy Popiełuszko egyre nagyobb tüskévé vált az államhatalom szemében, 1984-re neve felkerült arra a listára, melyen a kommunista hatalmat leginkább fenyegető öt pap neve szerepelt. Jerzy atya azonban a figyelmeztetések és a sorozatos kihallgatások ellenére sem óhajtotta elhagyni az országot, éppen ellenkezőleg: elismerésre méltó lelki nagyságról tett tanúbizonyságot, s erején felül folytatta csendes harcát. Végül 1984. október 19-én elrabolták, s hosszas, kegyetlen kínzások után megkötözve vízbe dobták. Gyilkosait sofőrje azonosította, akinek sikerült elmenekülnie.
Vértanúhalála megindította az egész lengyel népet, kultusza hihetetlen gyorsasággal terjedt, halálával helyet kapott azok sorában, akik a kommunista rezsim bukásában nagy szerepet játszottak. Boldoggá avatási eljárását honfitársa, a lengyel pápa kezdeményezte, s méltán: Popiełuszko szavai nem vesztettek aktualitásukból: „a szeretetben kell erőssé válnunk”.


Forrás: Heti Válasz


Gazeta Wyborcza

Nasz Dziennik
 

CENTRALOG

A Szent Adalbert Közép- és Kelet-Európa Kutatásokért Alapítvány blogja

Címkék

Szlovákokról

Facebook

süti beállítások módosítása