Klaus szemináriuma Trianonról

2010.06.02. 23:27

A prágai Centrum pro ekonomiku a politiku gazdaság és politika elemző központ hétfőn szemináriumot rendezett a Trianoni békeszerződésről. A cseh és szlovák történészek részvételével tartott szemináriumot Václav Klaus köztársasági elnök moderálta.

A közönség soraiban ülő magyar nagykövet, Szőke László azon felvetésére, hogy miért csak cseh, illetve szlovák szakértőket hívtak meg, Klaus úgy reagált, hogy meg lehetett volna ugyan hívni magyar történészt is, csak a szervezőknek éppen nem jutott eszébe.

A magyar nagykövet egyébként szomorúságának és csalódottságának adott hangot. Úgy vélte, hogy korábban el sem tudta volna képzelni, hogy a szemináriumon elhangzottakhoz hasonló felszólalásokat hallhat a baráti Csehországban.

Klaus azt válaszolta, hogy Magyarországot nem vádolják semmivel, mindez csupán a félelmük kifejezése. Jiří Weigl, a cseh köztársasági elnöki hivatal vezetője a magyar precedens kapcsán az Oroszország határain kívül élő oroszokat említette, illetve feltette a kérdést, hogy vajon Kínának is ki kéne terjesztenie joghatóságát a világon élő összes kínaira? Klaus egyetértett ezzel a nézettel, és arra kérte a jelenlévőket, képzeljék el, mi lenne, ha a lettországi oroszok orosz állampolgárságot kapnának.

tyden.cz

lidovky.cz

CENTRALOG

A Szent Adalbert Közép- és Kelet-Európa Kutatásokért Alapítvány blogja

Címkék

Szlovákokról

Facebook

süti beállítások módosítása